Zeven tips om de productiviteit te boosten

Share

Productiviteit kan niet steeds gegarandeerd worden. Mensen hebben over het algemeen moeite om taken af te werken. Ongeacht hun hun positie, senioriteit of leeftijd. To-do lijsten zijn lang, de taken blijven maar komen en de focus is soms weg. Je probeert te concentreren maar het voelt alsof je geen deuk maakt in dat lijstje. Je bent de hele dag bezig maar geen enkele taak is af.

Gelukkig zijn er manieren om uit dit dipje te kruipen. Werken aan jouw productiviteit is een continu proces en deze zeven tips helpen je alvast op weg.

Onze zeven tips om de productiviteit te boosten

Tip #1: Verbeter jouw focus

Wanneer je veel verplichtingen op jouw bord hebt liggen raak je snel de focus kwijt.Het resultaat is dat je uiteindelijk niets meer afwerkt. In plaats van veel dingen tegelijk aan te pakken, kies je de belangrijkste taak. Onthoud: als alles belangrijk is, is niets belangrijk. Concentreer daarop en laat je niet afleiden. De missie? Voltooi deze taak en beschouw jouw dag als succesvol. Als het eenmaal achter de rug is, krijg je een sterk gevoel van voldoening. Een drijfveer om door te gaan of om pauze te nemen.

Tip #2: Het belang van een goede nachtrust

Een van de belangrijkste redenen die productiviteit beïnvloeden is een gebrek aan slaap. Vermoeid werken is contraproductief, en de enige manier om dit tegen te gaan is door middel van: meer slaap. Experts raden aan om elke nacht ten minste zeven uur te slapen om de productiviteit op de werkplek te verbeteren en ook over het algemeen gezonder te wezen. Vermijd bovendien dat je meteen aan het werk gaat na het ontwaken. Een half uur mentale voorbereiding op de werkdag is een must. De meeste mensen gaan vroeg slapen en worden vroeg wakker, maar dat is misschien niet effectief in jouw geval. Zoek een middenweg om genoeg slaap in te halen aan één stuk. Want neen, dutjes zijn niet altijd effectief hoe leuk ze ook zijn.

Tip #3: Geef intelligente planning een kans

Intelligent plannen leert hoe jouw productiviteit versterkt door time management. Onderzoek suggereert dat werk- of studie intervallen niet langer dan 1,5 uur zouden mogen duren. Rustperiodes moeten ertussen zitten, zodat je de batterijen weer kunt opladen. Om de hele dag productief en gefocust te blijven, kun je jouw geest leegmaken door oefeningen te doen. Ze kunnen jouw prestaties verbeteren en tegelijkertijd mentale en fysieke gezondheid enorm ten goede komen. Zo volgden wij bij Direct enkele sessies mindfullness en yoga. De resultaten zijn snel merkbaar

Tip #4: Vermijd afleidingen

Een andere goede manier om productiviteit te verhogen is om afleiding te vermijden. Duh! Dingen zoals chatten met collega’s en funsurfen op het web. De drang kan sterk zijn maar doe het dan tijdens jouw pauzeblokken. Zet meldingen op de computer en smartphone uit. Die Facebook comments kunnen gerust een uurtje wachten

Tip #5: Het moeilijke eerst

De meest productieve dagen beginnen met het afhandelen van de moeilijkste taak eerst. ‘s Ochtends ben je op jouw best en dat is het perfecte moment om het grootste probleem van die dag aan te pakken. Het is in deze periode dat jouw mentale energie opborrelt en je meer kans hebt om innovatieve ideeën te produceren om moeilijke uitdagingen op te lossen. Na het aanpakken van de meest complexe taken, zal de rest van de dag veel eenvoudiger zijn

Tip #6: Pauze, pauze, pauze

Dit klinkt misschien contraproductief, maar je moet pauzes nemen tijdens jouw werkdag. Om mentale uitputting en productiviteitsverlies te voorkomen, moet je af en toe opstaan van de bureau en een paar minuten stoppen met werken.Een optie is bijvoorbeeld een kop koffie drinken of een wandeling maken. Maar overdrijf niet met pauzes. Probeer ze te beperken tot ongeveer 30 minuten en vermijd het kijken naar YouTube of het bezoeken van sociale media. Dat kan leiden tot verder uitstelgedrag en minder productiviteit.

Vergeet niet dat je geen machine bent die non-stop kan werken en indrukwekkende resultaten kan produceren. Ben je dit wel? Check dan snel even onze jobs pagina! 😉

Tip #7: Leer delegeren

Iedereen heeft hulp nodig, zelfs de meest bekwame CEO. Het delegeren van opdrachten zou een belangrijk deel van je werkdag moeten zijn, omdat het helpt tijd te besparen en productief te blijven. Het beste van alles: blijf je concentreren op de complexe taken en eigen specialisatie. De eenvoudigste manier om taken te delegeren is ze toe te wijzen aan de juisteteamleden. Geef je collega’s alle middelen die ze nodig hebben om de taak uit te voeren en laat ze rustig werken. Indien mogelijk, leer hoe opdrachten te automatiseren met behulp van moderne technologie.

 

Wil jij beter leren delegeren? Onze zaakvoerder Sven schuift alvast het boek "Who Not How: The Formula to Achieve Bigger Goals Through Accelerating Teamwork" naar voren, geschreven door Dan Sullivan en Dr. Benjamin Hardy.