Wat is Cloud computing?

Share

Volgens Microsoft is Cloud computing de levering van computerdiensten – inclusief servers, opslag, databases, netwerken, software, analyse en intelligentie – via internet (“ de Cloud “) om snellere innovatie, flexibele middelen en schaalvoordelen te bieden.

Welke soorten Cloud zijn er?

Er zijn drie belangrijke Cloud implementatiemodellen die, afhankelijk van de behoeften van jouw bedrijf, bepalen welk model het beste bij je past.

1. Private Cloud

Een private Cloud is een Cloud omgeving die exclusief is gemaakt door en eigendom is van een bedrijf. Je hebt de mogelijkheid om uw privé Cloud te plaatsen in het datacenter van je bedrijf, of eventueel een derde partij vragen om deze te hosten. Alle privé Cloudinfrastructuur en -services worden beheerd op een particulier netwerk.

2. Public Cloud

Aan de andere kant worden openbare Cloud beheerd door externe Cloud serviceproviders, zoals Microsoft Azure. De externe provider biedt hun diensten b.v. opslag via internet en beheer van alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur. Je hebt de mogelijkheid om services te beheren via de webbrowser.

3. Hybrid Cloud

Hybride cloud zijn een perfecte combinatie van openbare en private Cloud die worden samengebracht door technologie, waardoor applicaties en gegevens tussen de twee kunnen worden gedeeld. Een hybride Cloud omgeving biedt het bedrijf meer flexibiliteit en helpt de ​​huidige infrastructuur, beveiliging en compliance te optimaliseren.

Welke soorten Cloud services zijn er beschikbaar?

De mogelijkheden in de Cloud zijn eindeloos. Er zijn drie belangrijke cloud computing-services: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Software-as-a-Service (SaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS). Maar wat zijn deze diensten en hoe verschillen ze van elkaar?

A. Infrastructure as a Service (IaaS)

Infrastructure as a Service (IaaS) is de kern van clouddiensten. Binnen je IT-infrastructuur kan je servers, netwerk, opslag, virtuele machines en meer huren dankzij IaaS.

B. Platform as a Service (PaaS)

Platform as a Service (PaaS) is een cloud computing-service die een omgeving biedt om softwareapplicaties gemakkelijk te ontwikkelen, testen, leveren en beheren. Met PaaS is het eenvoudig voor ontwikkelaars om applicaties te maken zonder zich zorgen te hoeven maken over de installatie van onderliggende IaaS, opslag, netwerk en databases die nodig zijn voor ontwikkeling.

C. Software as a Service (SaaS)

Software as a Service (SaaS) is een methode om softwaretoepassingen via internet te leveren. De Cloud provider zal de softwareapplicatie en infrastructuur hosten en beheren. Ze zorgen ook voor onderhoud, b.v. software-upgrades of eventuele beveiligingspatches die nodig zijn. Je kan via internet verbinding maken met de applicaties via browser op jouw pc, telefoon of tablet.

Waar kan Cloud computing voor worden gebruikt?

De Cloud is krachtiger dan ooit en maakt al snel deel uit van ons dagelijks leven. Hiermee heb je vanaf elke locatie en elk apparaat toegang tot gegevens, services, e-mails en documenten. De eerste Cloud computing-services zijn amper tien jaar oud en bedrijven in alle sectoren en maten omarmen de Cloud om verschillende redenen.

Enkele hiervan zijn:

  • Mogelijkheid om nieuwe apps te maken. De cloud levert de mogelijkheid om eenvoudig applicaties te bouwen, implementeren en schalen, of ze nu voor internet of mobiel zijn.
  • Gegevens opslaan en herstellen. De cloud helpt gegevens te beschermen tegen een kosteneffectieve prijs, terwijl ze toegankelijk blijven vanaf elke locatie en elk apparaat. Het zet gegevens gewoon van je toestel over naar een extern cloudopslagsysteem.
  • Test en bouw applicaties in de cloud. Hiermee kan je applicaties eenvoudig opschalen met uw Cloud infrastructuur.

Voordelen van cloud computing

Een groot deel van de Belgische bedrijven maakt gebruik van een of andere vorm van Cloud service. En dit percentage blijft daglijks stijgen. Waarom? Omdat er veel voordelen zijn aan het gebruik van Cloud computing binnen een organisatie.

Hier zijn zes redenen waarom bedrijven de Cloud gebruiken:

  1. Kostenefficiënt: Cloud computing elimineert de kosten van de aanschaf van hardware, software en het draaien van on-site datacenters. Door IT naar de Cloud te verhuizen, niet alleen efficiënter maar ook simpelweg goedkoper.
  2. Schaalbaarheid: Door Cloud computing in de organisatie te gebruiken, kan het bedrijf schaalbaar groeien. Eenvoudig resources aanpassen, naar boven of beneden.
  3. Betere beveiliging: Veel Cloud providers bieden een reeks beleidsregels die gegevens, apps en infrastructuur beschermen tegen beveiligingsrisico’s.
  4. Snelheid
  5. Toegenomen productiviteit: Datacenters op locatie hebben veel aandacht nodig met bijhorende hardware-instellingen en software patching. Cloud computing verwijdert veel van deze taken, waardoor je IT-team zich kan concentreren op het behalen van bedrijfsdoelen.
  6. Betrouwbaarheid: Gegevensback-up, disaster recovery en bedrijfscontinuïteit worden eenvoudiger gemaakt met Cloud computing.