Wat is vCIO en waarom u er een moet inhuren

Share

Als een kleine ondernemer of CEO houd je van de uitdaging om hoog te grijpen. Jouw grotere concurrenten hebben echter meer middelen om dezelfde problemen aan te pakken, en je zal niet in staat zijn om meer uit te geven dan zij en te blijven bestaan. Daardoor dien je deze veelvoorkomende problemen op een flexibelere en strategischere manier aan te pakken. De IT-sector is een van de gebieden waar de uitdaging zich voordoet.

Veel kleine bedrijven hebben ontdekt dat het uitbesteden van een groot deel van hun IT-behoeften aan een Managed Services Provider (MSP) een goede oplossing is. Het bespaart geld en stelt hen in staat te ontsnappen aan een aantal beperkingen van de middelen.

De virtuele Chief Information Officer, of vCIO, is een MSP-gerelateerde dienst. Wat houdt deze functie precies in en waarom heeft jouw bedrijf er een nodig? Lees gerust verder.

Wat is een vCIO?

Net zoals een in-house CIO, biedt een virtuele Chief Information Officer (vCIO) een IT-visie en -strategie aan voor jouw bedrijfsdoelstellingen en -doelen. Een virtuele CIO werkt bijna altijd samen met een Managed Service Provider (MSP).

In het algemeen zijn virtuele CIO-diensten een aanzienlijke toegevoegde waarde voor kmo’s die een goede IT-strategie hebben ontwikkeld (of moeten ontwikkelen) maar niet over de middelen beschikken om een klassieke CIO in dienst te nemen.

Wat doet een vCIO?

Wat een virtuele Chief Information Officer doet, verschilt van MSP tot MSP en het verschilt ook van klant tot klant binnen één enkele Managed Service Provider. Laten we eens een stap terugnemen en kijken naar de relatie tussen klanten, hun MSP en hun vCIO om de reden te achterhalen.

Hoewel de overgrote meerderheid van de kleine en middelgrote ondernemingen een deel van of alle IT-activiteiten uitbesteedt aan een Managed Service Provider, beheert vrijwel elke kmo een bepaalde hoeveelheid van in-house IT-diensten. De hoeveelheid werk dat een bedrijf uitbesteedt aan een MSP varieert enorm en de interactie tussen MSP en in-house IT-middelen moet per case bepaald worden.

Beschouw jouw MSP als een verlengstuk van jouw interne IT-afdeling om te laten zien wat een virtuele Chief Information Officer doet. Jouw interne werknemers en MSP-team werken samen om projecten uit te voeren en jouw IT-infrastructuur up-to-date en draaiende te houden. Dit geldt ongeacht de hoeveelheid werk die je uitbesteedt.

De relatie is heel duidelijk voor bedrijven die de mogelijkheid hebben om een voltijdse CIO in dienst te nemen. De “IT-groep” (bestaande uit jouw in-house-team en jouw MSP) gaat aan de slag met de uitvoering van de overkoepelende visie en IT-strategie die door de Chief Information Officer zijn uitgestippeld.

Het bepalen van een IT-koers en -visie kan een uitdaging zijn voor bedrijven die niet over dergelijke middelen beschikken. Jouw bestaande “IT-groep” blust brandjes en houdt dingen functioneel en jouw kleine MSP (die geen vCIO-diensten levert) kan af en toe ideeën aanbieden. In de meeste gevallen zijn de geboden oplossingen echter slechts gedeeltelijk.

Een vCIO kan deze leemte vullen. De persoon voert dezelfde taken uit als een fulltime CIO, waaronder visievorming, strategische IT-planning en budgettering, maar dan op de loonlijst van de MSP in plaats van die van het bedrijf.

Voordelen van het inhuren van een vCIO

1. Geld besparen

Uw bedrijf is misschien niet groot genoeg om een fulltime CIO in te huren, laat staan een volledig IT-team. Dit betekent salarissen, voordelen en het risico van het inhuren van een CIO die niet over de nodige vaardigheden beschikt om de klus te klaren. MSP’s stemmen hun diensten af op de specifieke behoeften van jouw bedrijf, waardoor jouw bedrijfskosten dalen. Het is niet nodig overheadkosten te betalen, voordelen aan te bieden of opleidingen te organiseren omdat het werk wordt uitbesteed.

2. Haal het meeste uit jouw IT-budget

Kleine bedrijven hebben een beperkt budget, wat een groot probleem kan vormen wanneer zij nieuwe apparatuur nodig hebben maar niet over de financiële middelen beschikken om die aan te schaffen. Het is belangrijk om over de geschikte technologie te beschikken om jouw bedrijfsdoelen te bereiken maar dit moet worden afgewogen tegen een budget om de uitgaven onder controle te houden. Jouw vCIO is de persoon bij uitstek om binnen het budget te blijven en de technologie te leveren die jouw bedrijf nodig heeft, zonder de toekomst uit het oog te verliezen.

3. Experts – Met een druk op de knop

Een vCIO is een waardevolle hulpbron voor een groeiend bedrijf. Naarmate jouw bedrijf groeit en nieuwe producten en diensten op de markt brengt, zal jouw technologie moeten meegroeien. Om je te helpen jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken, moet je IT-experts jouw technologisch draaiboek laten maken.

4. De veiligheid van jouw netwerk garanderen

Een van de belangrijkste taken van een vCIO is een bedrijf is veiligheid. Zij zijn verantwoordelijk voor het plannen en implementeren van de beveiligingsarchitectuur van jouw bedrijf. Zij moeten ervoor zorgen dat het systeem zowel bijgewerkt als gepatcht wordt om voorspelbare onderbrekingen te voorkomen. Ze dienen eveneens veiligheidsregels te ontwikkelen om jouw bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit zijn cruciale functies voor elk bedrijf, ongeacht de grootte en een vCIO-dienst is essentieel terwijl jij je concentreert om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.