Wat is het verschil tussen Copilot en ChatGPT?

Share

In onze voorgaande blog deden we de verschillende functies van de Microsoft Copilots uit de doeken. Als slimme werkpartner van Microsoft helpt Copilot gebruikers om hun werk te vereenvoudigen doorheen het Microsoft-ecosysteem met behulp van generatieve AI. 

Het maakt o.a. gebruik van Generative Pre-trained Transformer, beter gekend als GPT, waardoor velen dit snel verwarren met de meest bekende AI-tool, ChatGPT. Hoewel beide AI-technologieën zijn, zijn Copilot en ChatGPT heel verschillende tools zijn, met elk hun eigen unieke doeleinden in de evoluerende zakenwereld. 

DALL·E 2024-02-15 15.44.17 - Visualize two AI bots playing chess against each other, integrating the colors #60CAD8 (light blue), #B77DBA (lavender), #F97F9D (salmon pink), and #F

Achtergrond en functionaliteit

Copilot werd ontwikkeld door Microsoft dat een breed scala aan technologische producten diensten licentieert en ondersteunt. Deze digitale assistent op basis van AI werd officieel in februari 2023 aangekondigd. Doorheen 2023 werden de bestaande AI-toepassingen van Microsoft onder de Copilot-branding gebracht en werden ook nieuwe AI-toepassingen ontwikkeld.

ChatGPT werd ontwikkeld door OpenAI, een bedrijf gespecialiseerd in artificiële intelligentie en onderzoek, en in november 2022 gelanceerd. Het werkt als een chatbot die een gesprek met de gebruiker voert. Bij het geven van een prompt worden machine learning algoritmen gebruikt om de context te snappen en juiste antwoorden te genereren. 

ChatGPT is beschikbaar als een API die kan worden geïntegreerd in verschillende toepassingen. Zo is Copilot één van vele AI-tools die de OpenAI-API integreert. Maar Copilot berust niet enkel op ChatGPT; het combineert de kracht van grote taalmodellen (LLM's) met je gegevens in de Microsoft Graph (inclusief je agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en meer) en het Microsoft-apps om je woorden om te zetten in het krachtigste productiviteitsprogramma ter wereld. 

 

Doeleinden

ChatGPT werkt als een chatbot, omdat deze is ontworpen om een gesprek met je te voeren. Na het geven van een vraag of prompt gebruikt ChatGPT machine learning algoritmen om de context van het gesprek te begrijpen en daarbij juiste antwoorden te genereren. Om een antwoord te produceren, voorspelt ChatGPT het volgende woord in een bepaalde reeks op basis van patronen die zijn geleerd uit menselijke taal. Hoe meer details je opgeeft in je prompts, hoe nauwkeuriger de antwoorden ChatGPT kunnen bieden. 

De verschillende Copilots werken als booster voor productiviteit, doordat ze helpen bij je werk te vereenvoudigen, zoals het maken, bewerken en verbeteren van documenten, e-mails, presentaties en zoveel meer in de verschillende tools van de Microsoft-ecosysteem. Door vervelende taken te automatiseren, bespaar je tijd en moeite. Ook hier geldt dat een goede prompt zal leiden tot een kwalitatiever resultaat. Best practices rond goede Copilot prompts vind je hier. 

 

Databronnen en privacy

Behalve het verschil in ontwikkelaars van Copilot en ChatGPT, nl. Microsoft en OpenAI respectievelijk, bevindt het grootste verschil zich in de databronnen die aangewend worden:

  • ChatGPT gebuikt data van het openbare internet. Het kanaliseert dus voornamelijk informatie die reeds publiekelijk is. 
  • Copilot wendt voornamelijk de data van de tentant aan. De informatie komt dus van de gebruiker zelf of de organisatie waartoe hij behoort, en is niet publiekelijk. De bedrijfsgegevens worden hierbij beschermd onder de Commercial Data Protection, een beleid die Microsoft zichzelf voorlegt ter bescherming van gebruikers- en bedrijfsgegevens.

Dit is een belangrijk verschil, zeker met het oog op Europese privacy & security wetgeving, nl. de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). 

 

In een notendop...

ChatGPT fungeert als een veelzijdige conversatiepartner om in natuurlijke taal te communiceren en vragen te beantwoorden, ideeën te genereren, en conversaties te voeren over een breed scala aan onderwerpen. Het baseert zich op de context en put uit publieke informatie op het internet.

Daarentegen fungeert Microsoft Copilot als een AI-assistent om de productiviteit en efficiëntie te verhogen door automatisering en contextueel begrip. Het gebruikt vooral persoonlijke informatie die beschermd blijft. Wat ons betreft is Copilot niet enkel de meer uitgebreide en betere, maar ook de veiligere optie in een professionele werkomgeving.