Wat is een IT-operationeel maturiteitsmodel?

Share

Operationele maturiteit voor jouw IT gebeurt niet in een dag. Het kan jaren in beslag nemen om een schaalbare en haalbare strategie uit te voeren. Continu investeren, groeien en onderzoeken helpen je deze status bereiken van operationele matuurheid binnen jouw IT departement (of elk ander departement).

Om dit te meten passen we een weldoordacht systeem toe die jouw niveau kan berekenen op een schaal van 5.

Maar.. wat is operationele maturiteit?

In ‘t kort is dit een maatstaaf om jouw IT schaalbaarheid en groeitraject te vergelijken relatief met de grootte en maturiteit van jouw onderneming.

Wanneer een onderneming start is het managementteam vaak dicht betrokken bij alle departementen. Het neemt tijd in beslag om te vinden wat werkt en wat niet. Naarmate de onderneming groeit begint de focus te shiften. Het managementteam begint te focussen op budgetten, lange termijn planning en strategische doelen te bepalen. Een operationeel matuur bedrijf is dus een onderneming waar innovatie, diversificatie en focus de kern is.

Operationele maturiteit bereik je door time management, sterke beslissingsnemers en – uiteraard – technologie. Onderstaand lichten we even de vijf verschillende niveaus toe van operatione maturiteit.

De vijf niveaus van operationele maturiteit

Wanneer ondernemingen technologie introduceren is dit altijd met een doel. Dit doel kan efficientie, klantentevredenheid of cijfermatige groei zijn.
In onze ervaring zien we dat KMO’s met een in-house IT team vaak een operationeel maturiteitsniveau van 1 of 2 bereiken. Groeien naar niveau 3 of op lange termijn naar 4 of 5 gebeurt vaak op één van de volgende twee manieren.
Sterk investeren in tijd en externe resources
Externe resource of consultants inschakelen
Het voordeel is wel dat de eerste niveaus de moeilijkste zijn. 
De stappen die men uitvoert naar 1 of 2 zijn goeie fundamenten voor de komende technologische springplanken.

Niveau 1: Break-fix

Niveau 1 brengt een niveau van beginners met zich mee op vlak van flexibiliteit, technologische mogelijkheden en marktpotentieel. Bedrijven in dit niveau opereren vaak in een break-fix aanpak. Deze aanpak is vaak voldoende de eerste jaren maar zullen dankzij een domino effect impact hebben op de noden van jouw klanten.

Dit betekent niet dat het desastreus is. Als jouw onderneming zich op dit niveau bevind kan je enkel maar verbeteren. Kleine aanpassingen in processen en workflows zullen een enorm voelbare impact hebben. Voelbare impact op vlak van klanten- en werknemerstevredenheid, productiviteit en veiligheid.

Niveau 2: Tekortkomingen identificeren

Wanneer een KMO zich kan terug traceren naar dit niveau merken we dat ze tekortkomingen identificeren. De nood om zaken te verbeteren is acuut aan het worden en de break-fix aanpak laat vaak de steken vallen. In dit stadium is er vaak nog geen volledige IT strategie in plaats met duidelijke groeiplannen.

Niveau 3: Duidelijke strategie

Niveau 3 gaat alle tekortkomingen die geidentificeerd zijn beginnen aanpakken met een duidelijke strategie. Deze stap is echt de springplank naar een best-in-class bedrijf. In deze fase lopen KMO’s vaak tegen de lamp op vlak van budgettering. De voordelen op vlak van klanten-en werknemerstevredenheid, gestroomlijnde processen en dergelijke begint echt duidelijk te worden.

Niveau 4: Beleid, procedures en technologie

In dit niveau begint de strategie en actie’s zijn vruchten af te werpen. Nieuwe policies, optimale procedures en technologie versterkt door een duidelijke toekomststrategie lanceren jouw KMO voorwaarts. Dankzij zaken zoals Quarterly Business Reviews, budgettering en continue rapportages gaat de operationale maturiteit van jouw IT afdeling naar het volgende niveau. In dit geval ben je volledig afgestapt van het break-fix model. Technologie is hier echt de raket voor jouw bedrijfsgroei.

Niveau 5: Innovatie

Operationele maturiteitsniveau 5 is soortgelijk aan 4. Het verschil is eigenlijk eenvoudig toe te lichten. In dit stadium ligt innovatie als differentierende factor. De IT-strategie is volledig verweven met de visie en toekomst van het bedrijf. De KMO zet technologie in als een accelerator voor nieuwe diensten of opbrengsten. Het is een tool die zorgt voor optimale groei en als hefboom voor verbeterde processen.

De link met financiele performantie

Er zijn dus veel voordelen om jouw maturiteitsniveau te meten en daarbijhorende plannen te definieren. Het grootste voordeel blijft wel financiele performantie. Hoe beter jouw onderneming draait en de juiste plannen volgt, hoe groter de pay-off is op vlak van alle andere zaken. Dit vertaalt zich één op één terug tijdens het afsluiten van het boekjaar.

De EBITDA percentages van KMO’s met een hoog operationeel maturiteitsniveau bleken tot wel drie keer hoger te liggen dan de gemiddelde KMO.

Benieuwd wat de operationele maturiteit van jouw onderneming is?