Hoe werken de verschillende Copilots van Microsoft?

Share

De voorbije maanden werd Copilot vaak in de verf gezet door Microsoft. Hiermee ontwierpen ze een slimme AI-werkpartner die het werk van gebruikers zal vereenvoudigen, door o.a. een uniforme ervaring te bieden over de verschillende Microsoft-producten heen, zoals Bing, Edge, Microsoft 365 en Windows.

 

Wat is Microsoft Copilot?

Copilot is een krachtige digitale assistent die speciaal is ontworpen om je productiviteit te verhogen en je taken gemakkelijker te maken. Het is geïntegreerd en beschikbaar in Windows 11 (update op 26 september) en biedt directe ondersteuning bij alle Microsoft programma’s en andere taken. Het verschijnt als een zijbalk op je bureaublad en stelt je in staat om je pc-instellingen te beheren, apps te starten en hierin vragen te beantwoorden.

Wat deze assistent echt handig maakt, is de integratie met verschillende delen van het besturingssysteem van Microsoft. Of je nu een document wilt verwerken naar een PowerPoint, een tekst wilt schrijven in Word, cijfers wilt analyseren in Excel, media wilt bewerken in Paint of gewoon hulp nodig hebt, Copilot staat voor je klaar.

Vanaf 1 november zit de feature ook in Windows 365 voor professionele gebruikers en ergens dit najaar komt een brede uitrol in de jaarlijkse grote Windows 11 update.

 

Meer dan één piloot aan de knuppel

Het is belangrijk om snappen Copilot voor Microsoft niet één enkele service is. Er zijn verschillende Copilots binnen het grote Microsoft-ecosysteem en sommige zijn nog in voorbeschouwing, waardoor niet steeds alle details bekend zijn. 

In onderstaande infographic* vind je een compact overzicht van de belangrijkste Copilots.

Microsoft Copilots - Infographic Easi - NL - 20 feb 24

*Klik op de afbeelding voor een grotere pdf-versie.

 

Copilot Orchestrator

Elk van deze Copilots maakt onderliggend gebruik van Azure OpenAI, Microsoft's eigen manier om de OpenAI Large Language-modellen aan te bieden via een PaaS-service. Daarenboven gebruiken de meeste services een "orchestrator" die verschillende functies en mogelijkheden afhandelt, afhankelijk van wat de gebruiker wil uitvoeren. In vele gevallen voert deze orchestrator verschillende GPT-functies (Generative Pre-trained Transformer) uit.

Copilot orchestrator – Direct

In dit voorbeeld zie je hoe PowerPoint met Copilot gebruikt wordt om slides te creëren. Hierbij worden de API's van DALL-E en GPT gebruikt om data te generen, en vervolgens via de Graph API naar PowerPoint worden gestuurd om content te creëren.

 

Hoe werkt elke Copilot van Microsoft?

Microsoft 365 Copilot

Group 1234

Microsoft 365 Copilot heeft veel van de gegevens die zijn opgeslagen in Microsoft 365 als gegevensbronnen, zoals Exchange, SharePoint, Teams en OneDrive. Dat betekent dat gegevensbronnen die zijn gekoppeld aan PowerBI momenteel niet worden ondersteund met Copilot 365.

 

Microsoft Copilot Studio

Group 1247

Microsoft Copilot Studio is een vernieuwing van Power Virtual Agents, een framework dat voornamelijk werd gebruikt om chatbots te maken aan de hand van vooraf gedefinieerde onderwerpen of trefwoorden. De vernieuwing reikt echter verder en biedt een grafische ontwikkelomgeving voor het bouwen van op maat gemaakte copilots met behulp van generatieve AI.  

 

Group 1246

Met de functie Conversational plugins in Copilot Studio kan je addons/uitbreidingen bouwen voor Microsoft 365 Copilot. Zo bouw je functies uit die de Copilot Orchestrator moet afhandelen, waaronder ook aangepaste acties tegen databronnen van derde partijen.

 

Microsoft Copilot

Group 1250

Bovendien heb je ook Microsoft Copilot (voorheen bekend als Bing Chat) dat de functies van GPT en Dall-E combineert met de Bing zoekmachine en de Edge webbrowser. Zo gebruikt het generatieve AI om informatie te vinden om bijvoorbeeld content te creëren. Dit heeft standaard geen toegang tot Microsoft 365-gegevens. 

 

Group 1255

Deze functie is ook ingebed in Windows met Windows Copilot. Hierdoor kun je deze functie ook buiten de Edge-browser gebruiken. Deze Windows Copilot heeft ook een set functies die je kan gebruiken om lokaal te "chatten" met verschillende instellingen in Windows. Voorbeelden hiervan zijn het wijzigen van energie-instellingen of een nieuwe achtergrond.

Het taalmodel komt dus nog steeds van de cloudservice en wordt niet lokaal uitgevoerd.

 

Microsoft Copilot voor Sales 

Group 1226

De Microsoft Sales Copilot helpt om data uit de verschillende databronnen te analyseren om diepgaande inzichten te bieden, zoals forecasting. Bovendien kunnen hierdoor heel wat toepassingen geautomatiseerd worden.

Deze Copilot bevat eveneens Copilot voor Microsoft 365. 

 

Microsoft Viva Copilot

Group 1223

De Microsoft Viva Copilot helpt om data uit het Viva-ecosysteem, ontworpen om werknemers en teams te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden, te analyseren en te automatiseren. 

 

Microsoft Fabric Copilot

Group 1229

Tenslotte hebben we nog Microsoft Fabric Copilot en PowerBI Copilot, die grotendeels dezelfde mogelijkheden bieden, nl. generatieve AI-mogelijkheden voor Data Science, Data Factory en PowerBI. 

Deze functies zijn momenteel nog in preview en worden pas in maart beschikbaar gesteld.

Met deze functie kan je niet rechtstreeks "praten met je gegevens", maar het helpt bij het maken van transformaties en het maken van query's of rapporten. Bijvoorbeeld: Je ken niet rechtstreeks vragen wat de totale verkopen in 2023 waren, waarbij het naar een set gegevens zou wijzen, maar je kan wel vragen om je te helpen bij het maken van PowerBI-rapporten. 

 

Bronnen: 

  • Microsoft: "Manage Copilot"
  • Microsoft: "Copilot, your everyday AI companion"
  • Marius Sandbu: "How do the different Copilot services from Microsoft actually work?"