Hoe voorkom je ransomware-aanvallen in een productiebedrijf

Share

Cybercriminelen vragen losgeld voor je bedrijf, wat doe je? Het is een scenario dat velen van ons niet meteen verwachten op de werkplek, maar dat is precies wat er gebeurt als er zich een ransomware-aanval op je infrastructuur voordoet. Deze vorm van kwaadaardige software (malware) is het moderne equivalent van iemand die op kantoor inbreekt en bestanden steelt, maar met veel schadelijker resultaten die een langdurige impact op het hele bedrijf hebben.

In tegenstelling tot fysieke diefstal zijn ransomware-aanvallen parasitair, ontworpen om één computer te infecteren alvorens een gedeelde verbinding of e-mailaccounts te gebruiken om zich over een heel netwerk te verspreiden. Deze uiterst gevaarlijke programma’s zullen daarna bedrijfsgegevens vinden en wijzigen. Bestanden zoals vertrouwelijke rapporten en klantgegevens tot financiële informatie.

Na een succesvolle infiltratie vragen ze daarna een grote som “losgeld”. Dit zit énorm in de lift dus opgepast.

Wat voor schade kan een Ransomware-aanval aanrichten?

Ransomware brengt het bedrijf schade toe. Onvermijdbaar en resulterend in het crashen van complete besturingssystemen en vaak de daaropvolgende noodzaak voor een complete herinstallatie. De verliezen kunnen enorm zijn, niet alleen financieel maar ook in termen van productiviteit, herstel en veiligheid. Eén malware-aanval kan een bedrijfswijde impact hebben met aanzienlijke downtime, inbreuken op de gegevenswetgeving (GDPR) en reputatieschade.

Waarom hebben productiebedrijven bescherming nodig?

Natuurlijk wil geen enkel bedrijf het slachtoffer worden van een malware-aanval, maar voor een productiebedrijf kan dit bijzonder ernstige gevolgen hebben. Met een primaire focus op productie, is er vaak weinig tijd, energie of geld beschikbaar om te investeren in een IT-systeem dat voortdurend wordt onderhouden en bijgewerkt. Maar als je de nieuwste bedreigingen wilt vermijden, is dat precies wat het bedrijf nodig heeft.

Wat zou er gebeuren als de infrastructuur zou bezwijken onder een aanval?

Met een aanzienlijke downtime zouden gebruikelijke processen niet op volle capaciteit kunnen functioneren. Gegevens zouden in gevaar zijn, interne en externe communicatie zou plat liggen en in extreme gevallen valt de productie stil. Is dit tijd en geld die je wil verliezen?

Hoe kan mijn bedrijf zijn systemen beschermen?

 Het goede nieuws is dat er manieren zijn om netwerken en een bedrijf te beschermen tegen de schade die wordt veroorzaakt door malware en vele andere bedreigingen voor de cyberveiligheid.

Contacteer ons en bekijk de mogelijkheden voor jouw onderneming.