Security
Hoe vermijd je datalekken in een productiebedrijf?
In het nieuws heb je vast en zeker al gelezen hoe succesvolle bedrijven het slachtoffer zijn geworden van datalekken. Deze verhalen doen zich vaker en vaker voor. Het is dus niets nieuws onder de zon maar de mentaliteit en kennis om te willen investeren in cyberveiligheid blijft nog altijd achter. Het belangrijkste aspect is dat niet enkel grote ondernemingen risico lopen. Neen; het zijn juist de KMO’s die de makkelijkste doelwitten zijn voor internationale criminele bendes.
Wat is een datalek?
Een datalek houdt in dat vertrouwelijke, beschermde of gevoelige gegevens op onrechtmatige wijze worden geopend, ingezien, beschadigd of gestolen.
Niet alleen kan iedereen die een apparaat gebruikt risico lopen, maar cyberaanvallen brengen zo ook anderen in gevaar. Het gevaar dat de spreekwoordelijke jan en alleman zijn gegevens beschikbaar en gebruikt worden voor god weet wat. Lekken kunnen maanden aan planning in beslag nemen. Deze criminelen zoeken altijd naar de meest lucratieve gegevens, recent ontdekten we een casus waarbij men al 5 maanden aan het “monitoren” was. Om gegevensinbreuken te voorkomen, is het van cruciaal belang dat er veilige systemen zijn die regelmatig worden herzien.
Hoe digitale inbreuken op gegevens gebeuren
Inbreuken op digitale gegevens zijn meestal het gevolg van inadequate beveiligingssystemen en laksheid bij gebruikers. Hackers kunnen toegang krijgen tot informatie, ongeacht of apparaten online of offline zijn, en gebruiken het internet, Bluetooth of sms om toegang te krijgen tot gegevens. Denk maar aan de inhoud op eigen apparaten – alles wat je typt, opslaat en deelt, loopt het risico op een datalek, waarbij één kleine fout gemakkelijk tot veel grotere uitdagingen kan leiden. Veel voorkomende cyberbedreigingen zijn phishing en malware.
De schade van een datalek
Zonder bescherming kan een inbreuk op digitale gegevens ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf, zowel financieel als reputatiegebonden. Nu alle bedrijven op grond van de GDPR-regelgeving verplicht zijn digitale gegevens te beschermen, worden inbreuken op cyberbeveiliging streng behandeld. Zoals we al hebben gezien bij de bedrijven waarvan systemen zijn gehackt, kan een datalek een schadelijk effect hebben op de reputatie dat jaren kan duren om op te lossen, waardoor het hele bedrijf gevaar loopt.
De dreiging van datalekken op gegevens tot een minimum beperken
Zoals bij alle vormen van cyberaanvallen wordt een gelaagde aanpak aanbevolen. Het installeren en regelmatig bijwerken van antivirussoftware, het versleutelen van gegevens, versterken van inloggegevens, toevoegen van MFA, beperken van de toegang voor werknemers en het geven van adequate training kunnen allemaal helpen wanneer ze in tandem worden gebruikt.
Beschikt je onderneming over een firewall, AV en back-up? Dit is de basis dus hopelijk antwoordde je ja. Maar deze systemen alleen kunnen geen complete veiligheid garanderen. Naarmate cyberaanvallen geraffineerder worden, kunnen wat ooit aanvaardbare beschermingsmaatregelen waren, snel ineffectief worden. Digitale beveiliging is een proces van voortdurende verbetering en opvolging.
De hulp van een derde partij zoals Direct inroepen om jouw systemen te beveiligen zal er niet alleen voor zorgen dat het werk goed wordt gedaan, maar ook de betrokkenheid van jouw productiebedrijf in combinatie met gegevensbescherming laten zien. Naast de net besproken voordelen krijg je zo ook weer een mooie imago boost als productiebedrijf.