De vrouwelijke rolmodellen van Direct

Share

Uit wereldwijde studies blijkt dat slechts 28% van alle jobs in de IT-sector ingevuld wordt door vrouwen. Terwijl aan de bron, nl. het onderwijs, maar liefst 74% van meisjes tussen 10 en 14 aangeeft enorme interesse te hebben in een verdere STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering and Mathematics).1,2

 

Wat is de oorzaak?

Awareness vormt een van de grootste struikelblokken, want de studies grijpen onder meer het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen aan.3

Een jammere vaststelling, want er zijn er heel wat baanbrekende vrouwelijke figuren in technologie. Denk maar aan historische pioniers als Ada Lovelace, de Britste wiskundige aan wie het eerste computerprogramma werd toegeschreven, of Katherine Johnson, wiens berekeningen het NASA mogelijk maakte om de ruimte in te gaan. En laten we ook hedendaagse figuren niet vergeten zoals Sheryl Sandberg, die ruim 14 jaar lang de COO was bij Facebook/Meta, en Reshma Saujani, de oprichter van Girls Who Code, werd genoemd als één van Fortune's Wereld's Grootste Leiders.

 

Hoe zit dat bij Direct en Easi?

Binnen elk departement van Direct vind je een vrouwelijke connectie, gaande van HR en Sales over Service en Project Delivery tot Leadership. Hoewel we pal op het globale gemiddelde zitten, streven we voortdurend naar een betere balans. En dat geldt niet enkel voor gender. We streven naar diversiteit, inclusie en gelijkheid: Een gelijke vertegenwoordiging. Een gelijke verloning. Een gelijke behandeling.

Ook binnen Easi kunnen we verder streven deze gelijkheid. Recent werd Easi voor de 9e keer op rij verkozen werd tot "Best Place To Work" in de categorie KMO's. De titel wordt uitgereikt door het Vlerick Instituut en The Great Place to Work® na een uitgebreid werknemersonderzoek. Daaruit leren we o.a. dat 98% van de Easi-werkenemers vindt dat ze eerlijk worden behandeld betreft hun geslacht, leeftijd, ras en/of seskuele geaarheid.

Om ons steentje bij te dragen aan een oplossing voor het awareness-probleem dat de globale studies aankaarten, plaatsen we alvast de vrouwelijke rolmodellen van Direct in the picture.

 

De female forces van Direct

Banner Jasmine Vancoppenolle

Jasmine staat aan het hoofd van de Finance & Admin teams binnen Direct. Met haar talent voor budgettering, forecasting en rapportages zorgt ze dat haar afdelingen geen kostenplaats zijn, maar een van de drijvende krachten achter Direct.

In haar rol geeft ze vorm aan het organisatiebeleid. Door de financiële cijfers op orde te stellen, kan het management steeds beslissingen afwegen op zowel menselijk als financieel vlak. Daarenboven is Jasmine verantwoordelijk voor de uitbouw van onze financiële doelstellingen en de optimalisatie van alle budgetten.

Ik sta te kijken van hoe minutieus en uitgebreid je cijferkunsten zijn in belangrijke oefeningen voor Direct en collega's. Je weet altijd dat je kwaliteit krijgt als jij ergens aan meewerkt. Hoedje af!

- Pauline, HR Officer

 

Banner Hélène Delacroix

Hélène heeft als Solution Sales / Office Manager meerdere verantwoordelijkheden die nauw samenhangen aan elkaar.

In eerste instantie is dat zorgen voor de aankopen van kleine hardware- en softwareoplossingen voor bestaande klanten. Ze onderhoudt de partnerships en blijft nauw op de hoogte van prijswijzigingen en andere verwikkelingen. Hierdoor is ze van grote waarde bij het opmaken van offertes voor grotere projecten, waarbij ze het sales team ondersteunt. 

Daarenboven is neemt ze ook de eindverantwoordelijkheid inzake het office op zich. Dit houdt voornamelijk in dat zij Tessa, de office coördinator helpt in het prioriteren van de office taken, stimuleert in procesoptimalisatie en de opvolging doet van de KPI's. 

De manier waarop je onderhandelingen aanpakt met leveranciers werpt duidelijk de vruchten af! Ik blijf onder de indruk van hoe je hierin steeds het beste probeert te krijgen voor zowel onze klanten als Direct. Wat heb je hier een prachtige groei in afgelegd!

- Jasmine, CFO

 

Banner Elyse Aelbrecht

In haar rol als Administration & Finance Manager neemt Elyse twee grote verantwoordelijkheden op zich: enerzijds de maandelijkse facturatie en de opvolging ervan, anderzijds het beheer van onze product catalog.

Onder facturatie vallen zaken zoals hardware- en softwarefacturen, agreements, facturen van diensten die we benutten en aankoopfacturen. En deze waslijst gaat wel nog even verder.

Onder de product catalog valt het opmaken van templates met de correcte prijzen en de juiste opmaak. Hierdoor heeft ze ook geregeld contact met leveranciers. 

Bedankt voor de uitmuntende opvolging bij zaken die me anders zouden afleiden van mijn eigen taken. Deze proactiviteit voelt voor jou soms aan als een kleine inspanning, maar het heeft een immense impact op de organisatie.

- Koen, CEO

 

Banner Tessa Vande Lanotte

Tessa vervoegde het team in november 2022. In haar beide rollen, enerzijds Solution Sales en anderzijds Office Coordinator, ondersteunt ze haar rechtstreekse verantwoordelijke, Hélène. 

Als Solution Sales Coordinator neemt ze een adviserende rol op zich ten opzichte van de klant inzake hard- en software. Ze kijkt naar het probleem en de behoefte die die de klant heeft, en de oplossing die Direct daarvoor kan aanleveren.

Als Office Coordinator is ze het eerste contact van het bedrijf, zowel telefonisch als bij een bezoek op kantoor. Bovendien garandeert ze de dagelijkse werking van het kantoor en zorgt ze voor heel wat administratieve zaken. Denk hierbij aan zaken als contact met derde partijen en betalingsherinneringen uitsturen. Kortom, ze zorgt voor de vlotte organisatie op kantoor, van A tot Z. 

Een dikke pluim voor collegialiteit, de snelheid waarmee je zaken regelt is super :-)

- Sandrine, Project Manager

 

Banner Sandrine Duval

Sandrine heeft het Operations team, en meer specifiek het onderliggende Project Delivery team, nog maar net vervoegd, maar het voelt alsof ze er al jaren is. Op korte tijd wist ze zich als geen ander te werken met onze tools en systemen, en up to date te geraken met haar klantenportfeuille en projecten. Dat getuigt van haar jarenlange ervaring in de IT-sector.

Als Project Manager is ze verantwoordelijk voor de goede organisatie, plannning en uitvoering van deze projecten. Daarbij verliest ze zaken als een vlotte communicatie, timing, budget en de scope nooit uit het oog.

Fijn om te zien hoe jij jouw schouders zet onder de projecten en helpt om alles in goede banen te brengen, dit zowel voor onze klant als voor onze engineers! Wat een aanwinst!

- Elyse, Finance Coordinator

 

Banner Evy Acket

Evy neemt de dagelijkse verantwoordelijk over het Customer Experience team op zich. Zij staat garant voor hun kwaliteit, snelheid en correcte benadering van tickets en klanten. Bovendien zorgt ze ervoor dat dit team verder kan groeien en verbeteren, door transparant te communiceren over mogelijke aanpassingen, en kansen op verbeteringen op verschillende niveaus.

Als cruciale figuur van het Operations  team stond ze mee aan de basis van de visie van dit departement, nl. "To deliver a personal and future-proof experience through innovation." Zij waak erover dat deze visie ten alle tijde uitgedragen wordt door haar team.

De voorbereiding voor onze wekelijkse operations meeting is telkens van de hoogste kwaliteit. Dankjewel voor al jouw inzet hierin.

- Florian, Dispatch Engineer

 

Banner Pauline De Vos

Als de eerste vrouwelijke werknemer binnen Direct is Pauline een vaste waarde. Naarmate het bedrijf evolueerde, evolueerde ook haar rol. Ze startte haar traject als Operations Manager, maar door sterk uit te blinken in onze kernwaarde "People", groeide ze uiteindelijk door naar Human Resource & People Manager.

Deze rol is haar op het lijf geschreven. Hierin is ze verantwoordelijk voor ons personeelsbeleid. Ze zorgt dat de arbeidsrelaties vlot verlopen, dat collega's groeien en houdt een oogje in het zeil rond personeelsadministratie zoals verloningen en verlof. Bovendien werkt ze nauw samen met Marketing aan de Employer Branding van Direct.

Werkelijk fantastisch hoe je openstaat voor kritische feedback en dit vervolgens steeds op een correcte manier behandelt.

- Dirk, Projects Director

 

Conclusie

Slechts één op vier jobs in de IT-sector wordt door vrouwen ingevuld. Globable studies wijzen onder meer op een awareness-probleem door een gebrek aan rolmodellen.

Zonder Jasmine, Hélène, Elyse, Tessa, Sandrine, Evy, Pauline en onze nieuwe Easi-collega's zouden we echter niet staan waar we nu staan. Dag in dag uit zijn zij onze rolmodellen. We hopen dat ze dit ook voor de volgende generatie kunnen worden.

Daarom streven we binnen Direct en Easi voortdurend naar een betere balans. En dat reikt verder dan enkel gender. We zetten ons steeds in voor diversiteit, inclusie en gelijkheid. 

 

Nieuwe call-to-action


Bronnen

  1. Blumberg, Steven; Krawina, Melanie; Mäkelä, Elina & Soller, Henning. Women in tech: The best bet to solve Europe’s talent shortage. McKinsey.

  2. Needle, Kevin. Women in tech statistics: The latest research and trends. TechTarget.

  3. Van Vlasselaer, Véronique. Meer vrouwen in IT: tijd om het vooroordeel te doorbreken, IT Daily.