Waarom is Green IT een meerwaarde voor je onderneming?

Share

Green IT, ook bekend als Green computing of Green Information Technology, is de praktijk van computergebruik en -consumptie dat milieuvriendelijk is.

Green IT 1

7 voordelen van Green IT voor jouw KMO.

1. Minder impact op het milieu

Hoewel afval van elektronische apparatuur (ook bekend als “E-waste“) een klein percentage van onze stortplaatsen uitmaakt (ongeveer 2%), bestaat het giftige afvalmateriaal dat het bevat voor bijna 70% uit afval! Slechts 12,5% van het elektronisch afval wordt hergebruikt of gerecycleerd, wat al even alarmerend is. In feite wordt geschat dat afgedankte elektronica verantwoordelijk is voor 40% van de zware metalen op stortplaatsen in de Verenigde Staten. Welke maatregelen kunt u nemen om de hoeveelheid apparatuur die op stortplaatsen belandt te helpen voorkomen of verminderen?

2. Hergebruik

Hergebruiken is de eerste stap in een succesvolle Green IT-strategie. Het is moeilijk om een milieuvriendelijkere oplossing te vinden. De beste optie is hergebruiken, omdat dit de levensduur van de apparatuur verlengt en het niet nodig maakt een nieuwe te fabriceren. Denk dus aan twee dingen als u de volgende keer uw IT-apparatuur wilt of moet upgraden:

  • Overweeg de aanschaf van refurbished IT-apparatuur voordat u nieuwe IT-apparatuur aanschaft. U krijgt niet alleen de prestaties die u wilt, maar u bespaart ook geld op de apparatuur.
  • Als u van “oude” apparatuur af moet, gooi deze dan niet weg. De apparatuur zal naar verwachting nog lang meegaan en is wellicht geschikt voor hergebruik of opknappen.

3. Recyclen

Elektronische apparatuur zal op den duur verouderen, en hergebruik is dan geen optie meer. Recycling is de op één na beste optie voor hergebruik, omdat het dingen weer omzet in grondstoffen om nieuwe goederen van te maken, waardoor het niet meer nodig is om erts uit de aarde te delven – de meest milieubelastende activiteit van de planeet. In dit geval moet u er zeker van zijn dat u op de juiste manier recycleert of samenwerkt met iemand die is gespecialiseerd in ITAD (Information Technology Asset Disposition)

 Samenwerken met een ITAD-leverancier ( IT Asset Disposition ) is één manier om ervoor te zorgen dat uw apparatuur op de juiste manier wordt hergebruikt en/of gerecycled. Opknappen (hergebruik),recycling, wederverkoop, gegevensvernietiging en zelfs verwijdering van apparatuur van uw locatie zijn allemaal diensten die door een goed ITAD-bedrijf worden geleverd.

4. Kost- en energiebesparingen

Lagere energierekeningen is één van de meest voor de hand liggende  voordelen van green computing. Green IT helpt uw totale stroomverbruik verminderen.

Maar hoe?

Ga eerst na hoeveel computers, printers, telefoons en andere elektronische apparaten u in uw kantoor heeft. Zoek vervolgens uit hoeveel energie elk van deze apparaten verbruikt. Zodra u alle nodige informatie hebt verzameld, kunt u uitzoeken welke items de meeste energie verbruiken en niet-essentiële items op de juiste manier verwijderen, wat u zal helpen uw totale stroomverbruik te verminderen en geld te besparen op energierekeningen.

Een van de andere voordelen van groene IT is dat het kan helpen het totale energieverbruik te verminderen. Volgens het Center for Sustainable Systems zijn hier enkele voorbeelden:

  • Als alle kantoorapparatuur een spaarstand gebruikt zou het energieverbruik van kantoorapparatuur met 23% minderen.
  • Als elke computer in de wereld één nacht zou worden uitgeschakeld, zou de hoeveelheid bespaarde energie het Empire State Building meer dan 30 jaar verlichten.

Het energieverbruik zou nog verder kunnen worden teruggedrongen met 9% als alle printers en desktops aan het eind van de nacht zouden worden uitgeschakeld.

  • Datacenters verbruiken duizenden keren meer energie dan vergelijkbare kantoorruimtes.
  • IT-apparatuur is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle energie die door bedrijven wordt verbruikt.

Het implementeren van Green IT heeft een trickle-down effect dat de totale kosten van de bedrijfsvoering op meerdere niveaus beïnvloedt. Sommige bedrijven zien een snelle ROI van een Green IT-initiatief, terwijl andere er 3-6 maanden over doen. Deze besparingen omvatten niet de andere kosten en energiebesparende maatregelen zoals virtualisatie en teleconferenties.

5. Merkreputatie

Het invoeren van groene en duurzame praktijken, zelfs buiten uw IT-afdeling, kan uw bedrijf helpen beter in de markt te liggen en het merkimago te versterken. Consumenten zijn zich meer dan ooit bewust van het milieu en de invloed die zij en de mensen met wie zij werken of bij wie zij kopen daarop hebben. Laat uw IT niet tekortschieten, vooral niet als u al andere duurzame praktijken hanteert.
IUw Green IT-inspanningen kunnen u helpen een betere reputatie op te bouwen en laten zien dat u zich inzet om de wereld een betere plek voor het milieu te maken.

6. Aantrekken en behouden van klanten

Zoals eerder gezegd, kunnen groene en duurzame praktijken uw bedrijf helpen beter in de markt te liggen. Dit kan zowel helpen nieuwe klanten aan te trekken als bestaande klanten te behouden. Als het gaat om het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten, kan het benadrukken van uw Green IT-initiatieven, vooral voor degenen die deze inspanningen waarderen, uw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Volgens het Nielsen Global Corporate Sustainability Report is 66 procent van de respondenten bereid meer te betalen voor milieuvriendelijke producten. Naarmate meer mensen zich bewust worden van de menselijke impact op het milieu en de duurzaamheidsproblemen waarmee we te maken hebben, moet u een beleid hebben om deze zorgen aan te pakken, vooral als uw concurrenten dat ook doen. En als ze dat niet doen, hebt u een concurrentievoordeel.

7. Cultuurverbetering

Hoewel dit niet de belangrijkste motivatie is voor het invoeren van Green IT-praktijken, heeft het wel een positieve impact. Door groene praktijken te implementeren, laat u uw werknemers zien dat u om het milieu geeft en stappen onderneemt om het milieu te verbeteren. Natuurlijk zijn recyclingbakken en het opruimen van gemeenschapsafval geweldig, maar door te bewijzen dat u processen in uw hele organisatie hebt geïmplementeerd, toont u uw betrokkenheid bij de zaak en kunt u helpen bij het behoud van werknemers en de cultuur. Als bonus kan het uitdagen van uw IT-afdeling om met manieren te komen om “groen te gaan” op hun afdeling misschien wat creativiteit en nieuwe ideeën losmaken.

Green IT 2

Conclusie

Afgezien van de duidelijke voordelen van Green IT, lijkt het een voor de hand liggende keuze om het concept toe te passen als u de mogelijkheid hebt.

Door duurzame en groene IT-praktijken te cultiveren, zal uw bedrijf efficiënter, concurrerender en winstgevender worden, met een lagere CO2-uitstoot, kosten- en energiebesparingen, evenals een betere klanten- en werknemersbinding.

Genoeg redenen, niet?