Waarom een vCIO onder de arm nemen?

Share

"If it ain’t broke, don’t fix it." De IT’er die zo’n uitspraak in de mond neemt, laat je beter niet binnen in je bedrijf. Want elke rechtgeaarde technoloog weet: IT staat vandaag gelijk aan anticiperen en innoveren, vóór remediëren. “Technologie kan in de huidige context een enorme meerwaarde scheppen om een onderneming naar een hoger niveau te tillen”, weet onze vCIO's. “Binnen een organisatie die echt vooruit wil, kan een vCIO wel eens dé missing link zijn.”

De CIO of Chief Information Officer: een enigmatisch, maar uitstervend ras binnen de bedrijfswereld. Want eens de technologie in huis is, blijft de boel wel draaien. Toch? Menig CEO, CFO en COO weet inmiddels wel beter. De financiële kant van IT, tot daaraan toe, maar wat met al die operationele eerstelijnsvragen? En hoe maak je nog tijd vrij voor strategie en visie?

Als mannen van klare daden én woorden vertellen onze vCIO's, waar ze voor staan, welke ondersteuning je precies van een vCIO mag verwachten en hoe zij je bedrijf doen scoren.

 

Vie cie aai, huh?

Laten we beginnen met het begin: vCIO staat voor virtual Chief Information Officer.

In één zin: je kan hen zien als de parttime IT-manager van je bedrijf. Je doet een beroep op hun diensten wanneer en waar dat voor je organisatie nodig is. Ze zijn er niet altijd, maar zijn wel altijd beschikbaar.

Dat is hun virtuele kant.

Verder hebben ze in de allereerste plaats een erg praktische en resultaatgerichte geest. Hun doel? Je organisatie naar een hoger niveau tillen. Daarvoor ontwikkelen ze een IT-strategie op maat van je onderneming.

Samen met jou leggen ze een stevig technologisch fundament waar je gehele business op verder kan bouwen. Want eigenlijk draait het in deze digitale en hoogst wendbare tijden maar om één ding: de maturiteit van je organisatie moet continu omhoog, of je nu een groeiende start-up bent of een grotere onderneming die uitkijkt naar de toekomst. En wil je vooruit met je bedrijf, dan moet je ook op technologisch vlak volwassen worden.”

Organisatiebrede benadering

De eerste taak als vCIO is om je business volledig te doorgronden. Eerst bekijken we samen wat je onderneming al allemaal gerealiseerd heeft op vlak van IT. Dan zoeken we uit waar je nog kan winnen, bijvoorbeeld op vlak van efficiëntie, kosteneffectiviteit, veiligheid of toekomstgerichtheid. We bepalen samen de prioriteiten. Op basis daarvan adviseren we ze met de meest doeltreffende IT-oplossingen.

We ontrafelen samen the bigger picture. Hoe werken de afdelingen binnen je bedrijf samen? Hoe maken ze gebruik van de technologie die voorhanden is? Loopt het nogal eens strop in sales? Of is er veel efficiëntieverlies binnen marketing? We leggen de vinger op de juiste wonde, zoeken uit waar je onderneming staat en waar ze naartoe wil.

Overigens, aan pleisters kleven, doen ze niet. Samen met het team van expert-engineers bij Direct gaan ze altijd voor een behandeling die werkt op de langere termijn.

 

Stapsgewijze meerwaarde

Om in de terminologie te blijven: deze IT-dokters hebben geen stethoscoop vandoen. Hun voorkeursinstrument is het assessment dat we hier bij Direct ontwikkeld hebben – een fantastische tool die heel helder visualiseert hoe je onderneming scoort op de vitale IT-niveaus.

Presteer je vandaag aan 50% op het vlak van connectiviteit? Dan kunnen ze precies aanwijzen waar de pijnpunten zitten. Van daaruit werken ze een stappenplan uit hoe je tot de 80% kan geraken. Belangrijk om weten: het is geen must om alle uitdagingen in één keer aan te pakken. De uitvoering van zo’n plan neemt tijd in beslag. Wie anders beweert, is een kwakzalver. Hun taak als vCIO bestaat erin om jou te vertellen welke implementaties of tools je het best inzet in welke fase. Zo kan het een optie zijn om in een eerste stap de leemtes in je security aan te pakken, om daarna je Office 365-applicaties verder uit te rollen. Elke case is anders, dat maakt hun job ook zo boeiend.

Ze schrikken er trouwens niet voor terug om ook eens grote kuis te houden. Soms heeft een IT-infrastructuur – na jaren bouwen en bijmetselen – meer weg van een doolhof. Bepaalde toepassingen worden nog nauwelijks gebruikt, terwijl andere de business eerder vertragen dan hem te boosten. Ze durven dan eerlijk de vraag te stellen: is dat allemaal nog wel nodig?”

 

Tijd- en kostenbesparend

In alle bescheidenheid zijn ze doorgaans graag geziene figuren. Hun klanten zien hen graag komen, in de eerste plaats omdat ze transparantie scheppen. De plattegrond die ze uittekenen, geeft duidelijkheid over wat er allemaal kan en zal gebeuren in de organisatie. Zo’n plan maakt ook effectief tijd en ruimte vrij in de agenda’s. Dat is ook wat C-levels verwachten: dat al die tijdrovende IT-taken zoveel mogelijk uit hun planning verdwijnen.

Daarnaast vind je het als CEO, COO of CFO wellicht fijn als je niet meer voor onaangekondigde IT-kosten komt te staan – tussen ons gezegd en gezwegen: een veelvoorkomende ergernis binnen bedrijven. Precies omdat ze het grotere plaatje voor ogen heb, kunnen ze de budgettering van IT-projecten nauwgezet inschatten.

 

Vóór op de trends

Als onpartijdig adviseur schuiven ze graag regelmatig bij aan de managementtafel. Zo blijven de lijnen kort. Waar hebben ze volgens ons een voetje voor heb op een interne CIO? Ze zijn in heel wat verschillende organisaties actief. De grote meerwaarde daarvan is dat ze overal nieuwe trends en ontwikkelingen spotten. Die kunnen ook voor je onderneming van belang zijn. Zo kunnen ze wel eens dé missing link zijn in je team.

Ze zijn het aanspreekpunt voor al je ideeën, maar natuurlijk staat er naast hen een hele ploeg van deskundige experts en operationele toppers paraat. Hun collega’s bij Direct zijn mee met alle technologische innovaties en ondersteunen elk project met raad en daad.

 

Confidentiële partner

Als klant verwacht je dat een IT-provider je problemen oplost. Uiteraard. Maar anderzijds hoop je ook op een sterke vertrouwensrelatie voor de toekomst. Daarom gaan we bij Direct ook niet voor de snelle wip – excusez-nous le mot – maar wel voor het gouden huwelijk.

Uiteindelijk gaan we als IT-bedrijf om met gevoelige data, daar zijn we ons ten zeerste van bewust. Op IT-vlak hebben we alles in huis om de veiligheid van je gegevens te garanderen. Technologisch zijn we namelijk top bij Direct. Maar misschien liggen onze meest uitgesproken troeven nog op menselijk vlak.

Onze vCIO's nemen steeds de tijd om te luisteren naar je wensen en noden, denken met je mee, proberen je op allerlei manieren te inspireren en maken duidelijk wat er allemaal mogelijk is. Ze wijzen je ook op de kleine onvolkomenheden die je toekomst in de weg kunnen staan. "If it ain’t broke yet, fix it anyway."

 

De vCIO in een notendop

Zoals onze vCIO's getuigen, biedt iemand in hun functie je bedrijf verschillende voordelen. Ze besparen je tijd en geld, twee van de meest cruciale resources in elke onderneming. Bovendien volgen ze nauwgezet alle nieuwste trends en bouwen ze een sterke vertrouwensrelatie met je organisatie op.

 

Wil je meer weten? 

Heb jij nog aan een IT-strategie? Wil je meer informatie over hoe de vCIO een rol kan spelen voor jouw onderneming, en wat de 7 belangrijkste uitdagingen van IT zijn voor de komende jaren? Wil je weten welke risico’s je loopt indien je geen stevig fundament legt?

Download dan onze uitgebreide whitepaper of neem contact op voor een gesprek.

vCIO CTA blog