Waarom een vCIO onder de arm nemen?

Share

Nvdr. Sinds publicatie van dit artikel in 2021 groeide Benoît door tot Sales Manager van Direct. Onze huidige vCio is Dirk Dekoker.

If it ain’t broke, don’t fix it . De IT’er die zo’n uitspraak in de mond neemt, laat je beter niet binnen in je bedrijf. Want elke rechtgeaarde technoloog weet: IT staat vandaag gelijk aan anticiperen en innoveren, vóór remediëren. “Technologie kan in de huidige context een enorme meerwaarde scheppen om een onderneming naar een hoger niveau te tillen”, weet vCIO Benoit van Direct. “Binnen een organisatie die echt vooruit wil, kan een vCIO wel eens dé missing link zijn.”

De CIO of Chief Information Officer: een enigmatisch, maar uitstervend ras binnen de bedrijfswereld. Want eens de technologie in huis is, blijft de boel wel draaien. Toch? Menig CEO, CFO en COO weet inmiddels wel beter. De financiële kant van IT, tot daaraan toe, maar wat met al die operationele eerstelijnsvragen? En hoe maak je nog tijd vrij voor strategie en visie?

Als man van klare daden én woorden vertelt Benoit, vCIO bij Direct, waar hij voor staat, welke ondersteuning je precies van een vCIO mag verwachten en hoe hij jouw bedrijf doet scoren.

vCIO

Vie cie aai, huh?

“Juist. Prettige kennismaking, Benoit is de naam! vCIO dus. Ik vertel je met plezier waarom ik zo gebeten ben door mijn job hier bij Direct. Maar laat ik eerst even kort proberen te omschrijven wat mijn functie van virtual Chief Information Officer precies inhoudt.
 
In één zin: je kan me zien als de parttime IT-manager van jouw bedrijf. Je doet een beroep op mijn diensten wanneer en waar dat voor jouw organisatie nodig is. Ik ben er niet altijd, maar ben wel altijd beschikbaar.

Dat is mijn virtuele kant.

Verder ben ik in de allereerste plaats een erg praktische en resultaatgerichte geest. Mijn doel? Jouw organisatie naar een hoger niveau tillen. Daarvoor ontwikkel ik een IT-strategie op maat van jouw onderneming.

We leggen samen een stevig technologisch fundament waar je hele business op verder kan bouwen. Want eigenlijk draait het in deze digitale en hoogst wendbare tijden maar om één ding: de maturiteit van je organisatie moet continu omhoog, of je nu een groeiende start-up bent of een grotere onderneming die uitkijkt naar de toekomst. En wil je vooruit met je bedrijf, dan moet je ook op technologisch vlak volwassen worden.”

Organisatiebrede benadering

“Mijn eerste taak als vCIO is om jouw business volledig te doorgronden. Eerst bekijken we samen wat jouw onderneming al allemaal gerealiseerd heeft op vlak van IT. Dan zoeken we uit waar je nog kan winnen, bijvoorbeeld op vlak van efficiëntie, kosteneffectiviteit, veiligheid of toekomstgerichtheid. We bepalen samen de prioriteiten. Op basis daarvan adviseer ik je met de meest doeltreffende IT-oplossingen.

We ontrafelen samen the bigger picture . Hoe werken de afdelingen binnen jouw bedrijf samen? Hoe maken ze gebruik van de technologie die voorhanden is? Loopt het nogal eens strop in sales? Of is er veel efficiëntieverlies binnen marketing? We leggen de vinger op de juiste wonde, zoeken uit waar je onderneming staat en waar ze naartoe wil.

Overigens, aan pleisters kleven, doe ik niet. Samen met het team van expert-engineers bij Direct ga ik altijd voor een behandeling die werkt op de lange re termijn. Als het even kan, ontwikkelen we ook een slim vaccin.”

Stapsgewijze meerwaarde

“Om in de terminologie te blijven: deze IT-dokter heeft geen stethoscoop vandoen. Mijn voorkeursinstrument is het assessment dat we hier bij Direct ontwikkeld hebben – een fantastische tool die heel helder visualiseert hoe jouw onderneming scoort op de vitale IT-niveaus.

Presteer je vandaag aan 50% op het vlak van connectiviteit? Dan kan ik precies aanwijzen waar de pijnpunten zitten. Van daaruit werk ik een stappenplan uit hoe je tot de 80% kan geraken. Belangrijk om weten: het is geen must om alle uitdagingen in één keer aan te pakken. De uitvoering van zo’n plan neemt tijd in beslag. Wie anders beweert, is een kwakzalver. Mijn taak als vCIO bestaat erin om jou te vertellen welke implementaties of tools je het best inzet in welke fase. Zo kan het een optie zijn om in een eerste stap de leemtes in je security aan te pakken, om daarna je Office 365-applicaties verder uit te rollen. Elke case is anders, dat maakt mijn job ook zo boeiend.

Ik schrik er trouwens niet voor terug om ook eens grote kuis te houden. Soms heeft een IT-infrastructuur – na jaren bouwen en bijmetselen – meer weg van een doolhof. Bepaalde toepassingen worden nog nauwelijks gebruikt, terwijl andere de business eerder vertragen dan hem te boosten. Ik durf dan eerlijk de vraag te stellen: is dat allemaal nog wel nodig?”

Tijd- en kostenbesparend

“In alle bescheidenheid: ik ben doorgaans een graag geziene gast. Mijn klanten zien me graag komen, in de eerste plaats omdat ik transparantie schep. De plattegrond die ik uitteken, geeft duidelijkheid over wat er allemaal kan en zal gebeuren in de organisatie. Zo’n plan maakt ook effectief tijd en ruimte vrij in de agenda’s. Dat is ook wat C-levels verwachten: dat al die tijdvretende IT-taken zoveel mogelijk uit hun planning verdwijnen.

Daarnaast vind je het als CEO, COO of CFO wellicht fijn als je niet meer voor onaangekondigde IT-kosten komt te staan – tussen ons gezegd en gezwegen: een veelvoorkomende ergernis binnen bedrijven. Precies omdat ik het grotere plaatje voor ogen heb, kan ik de budgettering van IT-projecten nauwgezet inschatten.”

Vóór op de trends

“Als onpartijdig adviseur schuif ik graag regelmatig bij aan de managementtafel. Zo blijven de lijnen kort. Waar ik volgens mij een voetje voor heb op een interne CIO? Ik ben in heel wat verschillende organisaties actief. De grote meerwaarde daarvan is dat ik overal nieuwe trends en ontwikkelingen spot. Die kunnen ook voor jouw onderneming van belang zijn. Zo kan ik wel eens dé missing link zijn in jouw team.

Ik ben het aanspreekpunt voor al je ideeën, maar natuurlijk staat er naast mij een hele ploeg van deskundige experts en operationele toppers paraat. Mijn collega’s bij Direct zijn mee met alle technologische innovaties en ondersteunen elk project met raad en daad.”

Confidentiële partner

“Als klant verwacht je dat een IT-provider je problemen oplost. Uiteraard. Maar anderzijds hoop je ook op een sterke vertrouwensrelatie voor de toekomst. Daarom gaan we bij Direct ook niet voor de snelle wip – excusez-moi le mot – wel voor het gouden huwelijk.

Uiteindelijk gaan we als IT-bedrijf om met gevoelige data, daar zijn we ons ten zeerste van bewust. Op IT-vlak hebben we alles in huis om de veiligheid van je gegevens te garanderen. Technologisch zijn we namelijk top bij Direct. Maar misschien liggen onze meest uitgesproken troeven nog op menselijk vlak.

Als vCIO neem ik de tijd om te luisteren naar je wensen en noden, ik denk met je mee, probeer je op allerlei manieren te inspireren en maak duidelijk wat er allemaal mogelijk is. Ik wijs je ook op de kleine onvolkomenheden die je toekomst in de weg kunnen staan. If it ain’t broke yet, fix it anyway .”

De vCIO in een notendop

Zoals Benoit getuigt, biedt een virtual Chief Information Officer inhuren verschillende voordelen. Hij bespaart je tijd en geld, twee van de meest cruciale resources in elke onderneming. Bovendien volgt hij nauwgezet alle nieuwste trends en bouwt hij een sterke vertrouwensrelatie met jouw organisatie op.