Verbeter uw beveiliging met de Microsoft Authenticator app

Share

In de snel evoluerende wereld van digitale beveiliging is het cruciaal om altijd een stap voor te blijven op potentiële dreigingen. Een van de meest effectieve manieren om uw online accounts te beschermen, is door middel van Multi-Factor Authenticatie (MFA). Het is een extra beveiligingslaag die uw digitale identiteit beschermt tegen ongeautoriseerde toegang.

Hoewel MFA via het Public Switched Telephone Network (PSTN) zoals bel-, SMS- en stemverificatie gangbare methoden zijn, beginnen ze geleidelijk aan hun effectiviteit te verliezen. Dit artikel zal uitleggen waarom PSTN-verificatie zwakker is en waarom Microsoft Authenticator de beste keuze is om uw digitale identiteit te beveiligen.

MFA Fatigue en PSTN-verificatie

Het probleem met traditionele PSTN-verificatiemethoden, zoals het ontvangen van een belletje en vervolgens op het "hekje" drukken, of het ontvangen van een SMS met een code, is dat ze kwetsbaar zijn voor MFA Vermoeidheid. Dit houdt in dat gebruikers onbewust toestemming kunnen verlenen zonder na te denken over de context, simpelweg omdat de handeling zo eenvoudig is. Dit maakt uw accounts kwetsbaar voor aanvallers die deze handelingen kunnen nabootsen.

Bijvoorbeeld, bij een belverificatie wordt vaak alleen op het "hekje" gedrukt om in te loggen. Dit is een routinehandeling die snel kan worden overgenomen door een aanvaller met toegang tot uw telefoonlijn. MFA via SMS-verificatie heeft een vergelijkbaar probleem. De code die naar uw telefoon wordt gestuurd, kan eenvoudig worden onderschept of gekopieerd, wat de beveiliging ondermijnt.

De veiligere Microsoft Authenticator-app

Gelukkig is er een betere en meer geavanceerde oplossing beschikbaar: de Microsoft Authenticator-app. Deze app biedt een sterke en veilige manier om MFA uit te voeren en uw digitale identiteit te beschermen. Hier zijn enkele redenen waarom u zou moeten overwegen over te schakelen op de Microsoft Authenticator:

MicrosoftTeams-image (88)

1. Number Matching

In plaats van een simpele handeling zoals op een "hekje" drukken, genereert de Microsoft Authenticator-app een steeds veranderende nummercode die moet worden ingevoerd. Deze code kan niet eenvoudig worden gereproduceerd, wat het moeilijk maakt voor aanvallers om toegang te krijgen tot uw account.

Bijvoorbeeld, de ene keer moet u "46" invoeren, en de volgende keer kan dit "27" zijn. Dit voegt een extra laag beveiliging toe die PSTN-verificatie mist.

2. Locatiegegevens voor context

De Microsoft Authenticator-app toont ook de locatie waar de aanmeldingspoging plaatsvindt. Dit geeft u waardevolle context om te beoordelen of de aanmelding legitiem is of niet.

Als u bijvoorbeeld in België bent en er wordt geprobeerd om in te loggen vanuit een ander land, kunt u dit meteen detecteren en de toegang weigeren.

3. Pushmeldingen

In plaats van codes handmatig in te voeren, kunt u eenvoudigweg een pushmelding accepteren op uw mobiele apparaat om in te loggen. Dit maakt het proces snel en gebruiksvriendelijk, terwijl het nog steeds een hoge mate van beveiliging biedt.

Verplichte overgang naar de app

Sinds kort worden gebruikers in de Microsoft-omgeving die vertrouwen op PSTN-verificatiemethoden voor MFA gevraagd om de Microsoft Authenticator-app te gebruiken. Ze kunnen deze vraag maximaal 3 keer overslaan, waarna registratie van de app vereist is.

Als u de veiligheid van uw online accounts serieus neemt, overweeg dan om over te stappen op de Microsoft Authenticator-app. Deze methode wordt bovendien quasi opgelegd in de toekomst. 

Conclusie

Het is duidelijk dat traditionele PSTN-verificatiemethoden niet langer de meest veilige opties zijn voor MFA. MFA Vermoeidheid en de eenvoud waarmee aanvallers deze methoden kunnen omzeilen, maken ze ongeschikt voor moderne beveiligingsbehoeften.

Microsoft Authenticator biedt een krachtige oplossing met Number Matching en locatiecontext, waardoor uw accounts beter beschermd zijn tegen aanvallen. Het is een eenvoudige en effectieve manier om uw digitale identiteit te beschermen en de beveiliging van uw gegevens te versterken.

 

Je kan de Microsoft Authenticator app downloaden in je app store van je mobiele telefoon:

Bronnen: