Om de Cloud volledig te begrijpen heb je heel wat kennis en ervaring nodig. Zelfs dan verandert er wekelijks en soms dagelijks aspecten die veiligheid, schaalbaarheid of productiviteit omvatten. Om nog maar te beginnen duiken in het gegeven cloud is het belangrijk om bij de basis, naast het begrip cloud , te beginnen.
We leggen kort uit welke soorten cloud-infrastructuur bedrijven nu juist kunnen gebruiken.
Private cloud, het zit hem al in de naam. Je onderneming beschikt over de eigen private omgeving die enkel kan gebruikt worden door de organisatie. Dit kan fysiek op een locatie staan, denk dan maar aan een lokaal datacenter. Het is ook mogelijk om dit bij een onafhankelijke serviceprovider te hosten, zij plaatsen dan jouw private cloud in hun datacenter.
Deze manier van werken gebruiken voornamelijk overheidsinstanties of financiële instellingen. Zij beschikken over heel bedrijfskritieke activiteiten waar deze organisaties meer controle over nodig hebben. De drie grote voordelen zijn flexibiliteit, eigen beheer van data en een verhoogde schaalbaarheid indien men beschikt over de technische en financiële middelen. In conclusie, je doet alle investeringen en onderhouden zelf maar je bent er wel zelf eigenaar van.
De publieke cloud, zoals Microsoft Azure, noemt men soms ook de openbare cloud. Dit is de meest voorkomende vorm van cloud implementaties bij ondernemingen. Het is de meest voor de hand liggende methode om jouw webmail, applicaties en opslag te digitaliseren. Jijzelf, als onderneming hoeft helemaal niet te investeren in de grote aankoopkost van hardware, software en energiekosten.
Deze omgevingen bevinden zich wel altijd in gedeelde datacenters wat betekent dat jouw data uiteraard allemaal privé staat maar dat je jouw hardware en netwerk deelt met andere organisaties. Er zijn meer voordelen verbonden aan de publieke cloud voor kleine tot middelgrote bedrijven namelijk; lagere kost, geen onderhoud, onbeperkt schaalbaar en een gegarandeerde betrouwbaarheid. In conclusie, je betaalt enkel voor de resources die je gebruikt en hoeft geen upfront kost te maken.
Een hybride cloud levert je een combinatie van de twee onafhankelijke cloud-infrastructuren. Hierbij kan je de voordelen van beide infrastructuren combineren en zo de best mogelijke kosten-baten oplossing die logisch is voor jouw onderneming. Hoewel dit vaak een complex traject omvat kunnen wij daar wel een handje bij helpen, stuur onze experts dus gerust een berichtje.
Het voornaamste gegeven van een hybride cloud is zodat ondernemingen hun bedrijfskritieke data zoals bijvoorbeeld personeelsgegevens of machine ontwerpen in hun private cloud houden. De applicaties zoals webmail en algemene data opslag kunnen dan naar de publieke cloud gezien daar schaalbaarheid en lagere kosten meer voor de hand liggen.
De grote voordelen zijn dus; gestroomlijnde migratie, kostenoptimalisatie en veiligheid. In conclusie, de meest voor de hand liggende oplossing voor de meeste ondernemingen met bedrijfskritieke data die hun kosten willen optimaliseren.