De acht belangrijkste cyberaanvallen toegelicht: Spear Phishing

Share

Een cyberaanval kan jouw kmo tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Het is dus belangrijk dat je weet waar je tegenop moet boksen. In deze blog post leer je de acht meest voorkomende aanvallen kennen.

Wat is het, hoe herken ik het en hoe voorkom ik het?

Wat zijn nu de acht meest voorkomende aanvallen?

 1. Datalekken
 2. Phishing
 3. Spear Phishing
 4. Business Email Compromise
 5. Malware
 6. Ransomware
 7. Trojan
 8. Geïnfecteerde IOT toestellen

Tijd om Spear Phishing uit te leggen.

Wat is spear phishing?

In tegenstelling tot massa phishingaanvallen is spear phishing doelgericht en zijn deze mails gericht aan specifieke individuele personen. De aanvallers hier investeren aanzienlijk wat tijd in het onderzoeken en vinden van individuen binnen de organisatie en ontwerpen een gepersonaliseerd bericht -en sturen maar enkele mails uit per keer.

Free A Diver Hunting Underwater Stock Photo

Deze aanvallen komen meestal van hoge reputatie adressen of accounts die overgenomen zijn binnen de onderneming. Deze hebben nog nooit kwaadaardige links verstuurd of zijn betrokken geweest bij aanvallen. Hierdoor onderscheppen veiligheidssystemen deze aanval niet. Dit kan worden gebruikt om gegevens te stelen of malware in uw onderneming te implementeren.

Hoe herken ik spear phishing?

Spear phishing is en blijft een moeilijke om te voorkomen maar hier komt sensibilisering als kampioen te boven. Wees kritisch, in je mailbox en op sociale media. Blijf de vier standaardcontroles uitvoeren en implementeer ze als routine in je dagdagelijkse administratie en communicatie. Van zodra dit een gewente is hebben hackers geen schijn van kans, zelfs als ze door de veiligheidssystemen komen.

Hoe voorkom ik spear phishing?

 1. Wees alert op verdachte e-mails: Let op e-mails die afkomstig zijn van onbekende afzenders, of die vragen om onmiddellijke actie, zoals het klikken op een link of het delen van vertrouwelijke informatie. Controleer altijd de afzender en inhoud van een e-mail voordat u actie onderneemt.

 2. Gebruik tweefactorauthenticatie: Dit verhoogt de beveiliging van uw accounts door een extra beveiligingslaag toe te voegen. Hierbij wordt naast het wachtwoord ook een tweede factor, zoals een sms-code of vingerafdruk, gevraagd om toegang te krijgen tot uw account.

 3. Houd uw software up-to-date: Zorg ervoor dat uw computer en mobiele apparaten zijn bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Dit helpt om bekende kwetsbaarheden in de software te patchen die door aanvallers kunnen worden misbruikt.

 4. Gebruik een spamfilter: Installeer een spamfilter op uw e-mailaccount om ongewenste e-mails en phishing-e-mails te blokkeren.

 5. Train uw medewerkers: Geef training en bewustwording aan uw medewerkers over de risico's van spear phishing en hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze aanvallen. Leer hen hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze een phishing-e-mail ontvangen.