Een cyberaanval kan jouw kmo tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Het is dus belangrijk dat je weet waar je tegenop moet boksen. In deze blog post leer je de acht meest voorkomende aanvallen kennen. Wat is het, hoe herken ik het en hoe voorkom ik het?
Ditmaal doen we de Trojan uit de doeken.
Genaamd naar het verhaal van het paard van Troje. Een trojan lijkt op ransomware. Het doet zich voor als een bepaald stukje software zoals bijvoorbeeld een offertecalculator. Van zodra je dit bestand opent of uitvoert laat het de spreekwoordelijke hel los. Het infecteert meteen je toestel met kwaadaardige code. Het doel hiervan kan dubbel zijn maar veelal is het gewoon met de bedoeling om je toestel of infrastructuur plat te leggen. Er hangt niet meteen een prijs of winst voor de hacker aan vast, er zit enkel een hele hoop kopzorgen in voor je.
Elke moderne antivirus en firewall spoort trojans heel snel op. De enigste manier om nog slachtoffer te worden van een trojan is vaak door een fout van de eindgebruiker. Klik dus niet zomaar tekstvelden weg en lees ze eerst. Moet je admin toestemming geven voor het uitvoeren van een programma? Controleer het dan eens kort met je IT-beheerder en wees zelf ook kritisch. Download niet zomaar in het wilde weg zaken en wees waakzaam als je moet toestemming geven voor iets op je computer.
Doe enkele standaardcontroles voor je iets download: