Inzichten - Direct | Managed Security and Service Provider

De 10 meest voorkomende IT-problemen

Geschreven door Direct Defender | 24 februari 2022

Als Managed Security & Services Partner ondersteunen we dag in, dag uit eindgebruikers met IT-problemen. Hoewel we alles proactief monitoren en alles op alles zetten om die problemen te voorkomen gebeurt het soms toch. Zoals je zal zien in deze lijst zijn sommige onvermijdbaar.

Misschien herken je er een paar?

In deze blog post hebben we de 10 meest voorkomende IT problemen opgesomd en hoe je ze kan oplossen. Zo besparen we je hopelijk wat stress volgende keer je laptop traag loopt of er een blauw scherm op je pc komt.

1. “Ik kan niet inloggen!”

Je begint aan je dag en staat al meteen klaar om je tas terug te maken. Je kan niet inloggen op je laptop of toestel. Frustrerend, stresvol en zeker tijdens een druk momentje.

Maak je geen zorgen. Deze IT uitdaging is de meest voorkomende van alle. Je lost dit op door enkele vragen aan jezelf te stellen:

  • Staat je caps lock nog aan? Misschien num lock afgezet?
  • Is je wachtwoord verlopen? Heb je het recent geupdate?
  • Heb je te vaak proberen inloggen?

In elk geval, probeer niet te vaak te gokken. Een kort momentje nemen om je wachtwoord opnieuw in te stellen of in het geval van een blokkade snel contact opnemen met de IT Support afdeling is goud waard.

 

2. “Als ik ooit nog een blauw scherm zie!”

Leuk weetje, het infameuze blauwe scherm bestaat niet meer met de komst van Windows 11. Het is vervangen door een zwart scherm.

Nu, het scherm blijft, enkel de kleur verandert. De kans is dus groot dat de “blue screen of death” zich van tijd tot tijd nog eens toont.

Dit scherm komt meestal door falende hardware of drivers en gebeurt vaak na het installeren/updaten van hard- of software.

De beste oplossing: gewoon opnieuw opstarten. Werkt dit niet en loop je na een paar minuten opnieuw tegen het scherm? Dan zal IT een diagnose moeten uitvoeren om te kijken naar de ware aard van het probleem.

 

3. “Ben ik dit bestand nu voor altijd kwijt?!”

We zijn soms gehaast en shift+deleten ons door een heleboel bestanden. Soms loop je dan eens tegen de lamp en verwijder je iets wat toch écht wel belangrijk was. Wat we hier aanraden is, sla niets lokaal op maar alles in de cloud.

Heb je toch lokaal iets belangrijks verwijderd? Kijk dan eerst in de prullenbak. Weet je nog de naam van je bestand, zoek deze dan even snel in de verkenner op je toestel.

Nog altijd spoorloos? Roep de hulp in van je IT afdeling. Net als speurhonden heeft de gemiddelde IT afdeling tools tot zijn beschikking om bestanden terug te vinden waarvan je dacht dat die al jaren weg was. True story. Hoe ze dit doen komt vaak door back-ups, back-ups en nog meer back-ups.

 

4. “Heb ik nu nét mijn document gesloten zonder opslaan?”

Eén van de meest voorkomende fouten tijdens het werken aan een document is het niet opslaan van je werk. De dag van vandaag, met Microsoft 365, is dit niet meer zo een uitdaging maar er lopen nog wat bedrijven achter. Is dit bij jullie het geval? Kom dan zeker naar één van onze gratis ontbijt-/inspiratiesessies

Microsoft 365 beschikt over een AutoRecover feature die ervoor zorgt dat er altijd een versie is van je bestand waarin je werkt. Ook als je tegen het gevreesde blauwe scherm loopt, je verbinding verliest of je laptop beslist van het leven te geven.

Stel je voor dat dit niet lukt hebben we nog een gouden tip voor je: Microsoft slaat je bestanden altijd tijdelijk op met een .tmp extensie. Gewoon zoeken naar je bestand met deze extensie in je verkenner dus.

 

5. “Mijn computer heeft er geen zin in vandaag.”

Daar gaat ‘ie dan. Je computer is zooo traag. De redenen waarom dit zo is zijn eigenlijk heel simpel en eenvoudig op te lossen.

  • Je hebt teveel programma’s lopen naast elkaar. Sluit er enkele.
  • Het is al lang geleden dat je nog eens je updates hebt laten lopen.
  • Virus en malware dreigingen. In dit geval, altijd IT contacteren

6. “Is mijn computer net gecrasht?”

Ben je naarstig aan het werk en sluit je laptop af out of the blue? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een toestel die oververhit. Enkele tips:

  • Controleer je toestel op stof
  • Gebruik je toestel op een vlakke ondergrond
  • Gebruik het in een koele omgeving

Lost dit de problemen niet op? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk met falende hardware, software issues of een cyberdreiging. Neem dan contact op met je dichtsbijzijnde IT afdeling voor hulp.

 

7. “De printer werkt niet.”

Ahh, printerproblemen. Het meest frustrerende IT probleem van de voorbije 40 jaar. En waarschijnlijk de komende 40 jaar. Begin altijd met de printer te bekijken:

  • Ligt ‘ie aan?
  • Is er genoeg papier, inkt of toner?
  • Zit het papier correct in de lade?

Werkt de printer nog altijd niet, dan ligt het vaak aan een connectiviteitsprobleem. Binnen het netwerk, je toestel of de printer zelf.
De beste oplossing is nogmaals je IT support er even laten naar kijken. Wat voor hun kinderspel is, is voor de rest onder ons een héél frustrerende ervaring.

 

8. “Het internet gaat toch wat traag."

Je hebt drie tassen koffie binnen, 8 uur slaap en zit klaar om je dag volledig te verpulveren. Maar dan is daar de spelbreker, het trage internet. Doeg productiviteit.

De meest voorkomende problemen voor traag netwerk, zeker bij thuiswerken, kan je terugleiden naar:

  • De afstand tussen toestel en router
  • Outdated Wi-Fi router
  • Technische problemen bij je netwerkbeheerder of servers

Ben je thuis? Opnieuw opstarten van je router is dan de oplossing. Nog niet opgelost? Een Wi-Fi verlenger aanschaffen of eens kort bellen naar je internet provider helpt je wel opnieuw op weg.

Zit je op kantoor? Nou, dan kan je het al raden. Even “virtueel” aankloppen bij de IT.

 

9. “Ik verlies continue verbinding tot het draadloze netwerk!”

Je verbinding loopt even goed, valt dan weg, komt terug en valt opnieuw weg. Herhaal ad infinitum. Frustrerender kan niet maar de oorzaak is eenvoudig te bepalen. Deze is vaak een overbeladen netwerk.

Zit je op het werk, laat dit dan best eens weten aan de IT afdeling. Zit je thuis? Haal dan eens snel enkele toestellen van het netwerk door hun Wi-Fi uit te schakelen.

 

10. “Mijn toestel herkent mijn USB toestel niet!”

Het eerste waar je moet naar kijken in dit geval is of het wel de juiste USB poort is. Is het een USB-a, -b of -c? Misschien een mini?

Na deze controle test je best eens of het USB toestel werkt op een ander apparaat. Werkt het nog altijd niet, kan het liggen aan bepaalde instellingen. Snel een contactname met de IT afdeling en het is snel opgelost.