Datacentra: zo zien ze eruit

Share

Een datacentrum of rekencentrum is de plek waar de IT-apparatuur van je bedrijf staat . Denk bij die apparatuur bijvoorbeeld aan de servers waarin alle bedrijfsapplicaties en -gegevens opgeslagen staan.

Vroeger lag die plek altijd in je bedrijfsgebouw (‘on-premise’). Tegenwoordig is dat anders: steeds meer bedrijven huren datacentrumruimte van externe partijen, die de datacentra beheren en verantwoordelijk zijn voor zaken als onderhoud en updates.

Werk je als bedrijf in de cloud , bijvoorbeeld met Microsoft Azure? In dat geval gebruik je je applicaties en sla je je info op via de Azure-datacentra, die verspreid zijn over de hele wereld.

Blik binnenin

Als je een datacentrum binnenwandelt, is dit wat je ziet: rijen van kasten met rekken , met daarin servers. Er bestaan onderlinge verschillen: zo zijn er soms meerdere verdiepingen, of is de ruimte gevuld met kleurrijke buizen (zoals de datacentra van Google in Oregon).

sever-3100049_960_720

Datacentra zijn gewoonlijk uitgerust met specifieke voorzieningen , zoals:

  • Airconditioning: de IT-apparatuur gebruikt stroom die omgezet wordt in warmte. Zonder airco of koelingssysteem zou het gevaarlijk warm kunnen worden.
  • Verhoogde vloer: zo kan er tussen de hogere vloer en constructievloer lucht circuleren, wat helpt om de ruimte af te koelen.
  • Automatische brandblussystemen: waarbij er dan bijvoorbeeld wordt geblust met watermist, poeder of gas.
  • Noodstroomvoeding: voor bij stroomstoringen.