Inzichten - Direct | Managed Security and Service Provider

5 best practices voor een sterk wachtwoord in 2022 - Direct | Managed Security and Service Partner

Geschreven door Direct Defender | 12 oktober 2022

Zwakke wachtwoorden: we hebben ons er allemaal wel al eens schuldig aan gemaakt. En dan bedoelen we wachtwoorden zoals 123456, 000000, wachtwoord, azerty of de naam van je huisdier. — Als je ooit een van deze wachtwoorden gebruikte, maar intussen gewijzigd hebt, mag je jezelf een schouderklopje geven. Als je er momenteel nog eentje gebruikt, mag je jezelf pas een schouderklopje geven nadat je het gewijzigd hebt.

De keuze voor doodsimpele wachtwoorden ligt voor de hand. We hoeven er nauwelijks over na te denken en onthouden ze dus makkelijker. Maar dan stel je je bloot aan hét grote risico: hackers. Zij raden je wachtwoord; krijgen toegang tot je account(s) en stelen jouw gegevens. Misschien plunderen ze zelfs jouw bankrekeningen, als het echt tegenzit, en God weet wat meer.

5 tips voor een sterk wachtwoord

Daarom zijn sterke wachtwoorden dat tikkeltje extra denkwerk dubbel en dik waard. Deze vijf best practices helpen je op weg.

1. Maak je wachtwoord lang en complex

Ga voor minstens acht tekens en combineer letters, cijfers en symbolen. Extra tip: gebruik ook en mix van hoofdletters en kleine letters.

2. Geen logische, persoonlijke informatie

Denk hierbij aan de datum van jouw verjaardag of de naam van jouw kind. Hackers die een beetje research doen, vinden die info meteen, omdat je deze vaak prijs geeft op jouw sociale media.

3. Ander account = Ander wachtwoord

We snappen dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor al jouw accounts, want dat is zoveel makkelijker om te onthouden. Dat is ook de reden waarom zowat 44 miljoen (!) Microsoft-gebruikers het toch doen  .
En dat raden we ten sterkste af, want zodra één van je accounts gehackt wordt, lopen ze allemaal het risico om in de klauwen van een meedogenloze hacker te vallen.

4. Gebruik zinnen als wachtwoord

De logica hoef je niet ver te zoeken: hele zinnen zijn willekeuriger en daarom moeilijker te raden. Vergelijk bijvoorbeeld ‘pizza’ met ‘IkHouVanPizzaHawaï’. Voeg daar nog enkele cijfers en symbolen aan toe en je zit helemaal gebakken —  pun intended.

5. Nóg beter: MFA

Hoe je het ook draait of keert, een wachtwoord blijft maar één hindernis. Zodra een hacker het raadt, heeft hij vrij spel.

Niet zo als je een multifactorauthenticatie (MFA) instelt. Naast de verplichting om jouw wachtwoord in te vullen, geldt er een extra beveiligende stap. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een pincode die per sms naar jouw smartphone wordt gestuurd. Andere MFA voorbeelden zijn een vinger- of gezichtsscan.

Wie dán je wachtwoord kraakt, kan nog altijd niet inbreken in je account. Zo ben jij meer op je gemak – zélfs met een wachtwoord als 123456.

Conclusie: Better safe than sorry

Een makkelijk wachtwoord is zoals de kat bij de melk zetten. Een hacker heeft vele trucjes om jouw wachtwoord te raden, daarom wordt er steeds aan geraden om een goed wachtwoord te kiezen. Eentje met veel tekens, weinig voor de hand liggende informatie en liefst mét multifactorauthenticatie.